Erkende assistentiewoningen met een goede uitbating hebben tijdens corona hun nut bewezen.

Wie ondersteuning zoekt maar toch zelfstandig wil wonen, kan kiezen voor een erkende assistentiewoning. Die biedt, naast diensten op maat, ontspanning én gezelschap. “Eenzaamheid bestaat hier niet. Dat is een van onze belangrijkste troeven”, zegt Wilfried Martens van Senior Homes.

Waarom zijn assistentiewoningen geschikt voor (actieve) senioren?

“Voor wie graag ondersteuning wenst en zijn vrijheid wil bewaren, zijn erkende assistentiewoningen dé oplossing. De bewoner hoeft niet aan wooncomfort in te boeten. Onze woningen zijn groter dan gemiddeld, liggen in het groen en zijn betaalbaar. Elke woning en tuin of terras is rolstoeltoegankelijk, heeft een berging en een plek voor de wagen of fiets. Daarnaast zijn er woonassistenten die instaan voor het dagelijkse reilen en zeilen en bieden we een dienstenpakket op maat aan. Heeft u dringende hulp nodig? Dankzij ons oproep- en domoticasysteem staan de assistenten binnen enkele minuten bij u. Zorgeloos en zelfstandig leven, daar draait het om.”

Stimuleert die zelfstandigheid de vitaliteit van de bewoners?

“We bieden veel activiteiten aan. Denk aan een kookworkshop, uitstappen, volksspelen… Dat houdt onze bewoners jong en fit. Iedereen is vrij om te kiezen of hij deelneemt en of hij zin heeft in sociaal contact of niet. Geniet u liever van de privacy in uw woning of wil u kennismaken met anderen in de gemeenschappelijke ruimtes? U bepaalt dat zelf. We voorzien ook een wellness, brasserie, kapsalon en fitness, zaken waardoor de bewoners zich optimaal kunnen ontspannen. Dat alles houdt mensen langer gezond.”

Zijn die sociale contacten ook belangrijk voor de mentale gezondheid?

“Ook mensen die wat ouder worden, hebben nood aan affectie en vriendschap. Voor eenzaamheid is er in onze residenties geen plaats. De nood aan assistentiewoningen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Wij proberen daar als familiebedrijf goed op in te spelen. Wij bekijken hoe we de noden het best kunnen invullen en luisteren steeds naar suggesties. Zo zorgen we ervoor dat onze woningen dicht bij stadscentra liggen, waardoor onze bewoners winkels op wandel- of fietsafstand hebben. Zo blijven ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit.”

De coronacrisis stelde jullie voor uitdagingen. Hoe hebben jullie gereageerd?

“Bij ons staat de mens centraal. Daarom hebben we intussen al meer dan 3 miljoen euro geïnvesteerd in onze uitbating en personeel. Onze woonassistenten zijn 24/7 bereikbaar en 6/7 dagen in de residentie aanwezig. Daardoor konden we tijdens de coronacrisis zorg op maat bieden. Daarnaast hebben we voorzorgsmaatregelen, zoals mondmaskers en ontsmettingsmiddel, genomen waardoor we het aantal besmettingen konden beperken tot 5 op 400 inwoners. Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis alleen thuis gezeten. Bij ons konden de bewoners elkaar, met de nodige afstand, blijven ontmoeten. Dat heeft een wereld van verschil gemaakt. Erkende assistentiewoningen, die goed worden uitgebaat, hebben tijdens deze coronatijd dus zeker hun nut bewezen.”

 

Sandra Gasten

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.