De gesplitste aankoop van vastgoed: interessant?

 

Vele kopers van een assistentiewoning bij Senior Homes kiezen voor een gesplitste aankoop. Het is vandaag nog steeds een veelgebruikte techniek in het kader van successieplanning. Bij een gesplitste aankoop van vastgoed schenken ouders vaak vooraf aan de kinderen, om zo erfbelasting te vermijden.

 

Wat is een gesplitste aankoop?

Bij de aankoop van een woning kan er gekozen worden om dit volledig zelf aan te kopen. Wel is het zo dat er dan, bij het overlijden van de eigenaar en het overgaan naar de volgende generatie, een erfbelasting zal moeten betaald worden. Door “gesplitst” aan te kopen, kan net die erfbelasting vermeden worden. De ene partij, de ouders, kopen namelijk het vruchtgebruik en de andere partij, de kinderen, de blote eigendom.

 

Indien de ouders overlijden dan worden de kinderen automatisch volle eigenaar. Het grote voordeel? Dat de ouders het vruchtgebruik bezitten tot aan hun overlijden. Hierdoor kunnen ze het onroerend goed, in dit geval de assistentiewoning, nog steeds bewonen of verhuren aan derden.

Download PDF

Wil u meer te weten komen over de gesplitste aankoop? Download dan deze PDF.

Restez-au courant des dernières nouvelles chez Senior Homes !

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.