Erkende assistentiewoningen: dit moet u weten

 

Alle residenties van Senior Homes bestaan uit erkende assistentiewoningen en zijn dus geschikt voor assisted living. Maar vanaf wanneer is er nu officieel sprake van een erkende assistentiewoning? En wat is het verschil met een zorghotel of een rusthuis? In deze blog leggen we het volledig uit, zodat u weet waarop u moet letten!

 

Erkende assistentiewoning

In een erkende assistentiewoning, en dus ook in alle residenties van Senior Homes, kunnen 65-plussers zelfstandig wonen. Ook als het wat moeilijker gaat. Het is een woning die aangepast en veilig is. Denk maar aan handgrepen in toilet en douche, overal drempelloze overgangen en liften, een oproepsysteem om hulp in te roepen…

Reken verder op gemeenschappelijke diensten, zoals een poetshulp, warme maaltijden en thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes om andere bewoners te ontmoeten.

‘Erkende assistentiewoning’ is meteen ook de enige officiële benaming. De term ‘serviceflat’ wordt al sinds 2013 niet meer gebruikt. Alleen bij een erkende assistentiewoning weet u zeker dat de woning zal voldoen aan wettelijke minimumvereisten.

4 kenmerken van een erkende assistentiewoning

Wat mag u verwachten van een erkende assistentiewoning?

  • een woonassistent die helpt bij alle mogelijke problemen en vragen
  • crisiszorg en overbruggingszorg voor elke noodsituatie
  • een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en een bewonersraad
  • 24 uur op 24 toezicht via een noodoproepsysteem

 

Van rusthuis tot zorghotel

De zorg in een assistentiewoning is dezelfde als de zorg die iemand thuis zou ontvangen. Alleen is medische en niet-medische zorg hier 24/7 gegarandeerd. Dat realiseren we met behulp van medische permanentie en een woonassistent.

 In de meeste gevallen is het woonzorgcentrum (vroeger ‘rusthuis’) de beste plek voor zware medische verzorging en begeleiding. Termen als ‘zorghotel’ en ‘zorgwonen’ zijn dan weer geen officiële benamingen. Ga daarom altijd goed na wat er precies wordt aangeboden.

Kom eens langs

Bent u benieuwd op welke manier de residenties van Senior Homes voldoen aan de kenmerken van een erkende assistentiewoning? Aarzel dan niet om een afspraak te maken. Of bekijk welke residenties er in uw buurt zijn en kom langs tijdens een bezoekmoment!

Restez-au courant des dernières nouvelles chez Senior Homes !

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.