Een leven voor en door muziek

Senior Homes huisvest intussen een 700-tal bewoners in de verschillende residenties over Oost- en West-Vlaanderen. Onze bewoners zijn actieve 60+’ers met elk hun eigen levensverhaal. In de rubriek ‘Bewoner aan het woord’ laten we enkele bewoners hun verhaal brengen. Deze keer is het de beurt aan Georges Vanpachtenbeke uit Residentie Stuyvenberg in Varsenare.

Georges is geboren in een muzikale familie en begon zelf muziek te spelen op z’n 10e. Hij leerde zijn eerste noten van zijn moeder en trok naar de muziekschool in Brugge, waar hij eerst piano leerde en daarna klarinet. Vanaf zijn 15e speelde Georges in kleine dansorkestjes. Hij leerde ondertussen ook dwarsfluit en de 4 verschillende saxofoons, wat hem tot een multi-instrumentalist maakte. Hij begon in steeds betere bands te spelen en toerde in België met Roger Whittaker. Hij speelde ondertussen ook in één van de beste bands uit die tijd, namelijk ‘De Bobby Setter Band’. Deze band bracht hem in Nederland, Frankrijk, Duitsland tot zelfs Abidjan (West-Afrika), waar ze 6 maanden ter plaatse bleven in de Country Club, om daarna een maand in Casablanca (Marokko) te spelen. Hij speelde dankzij Bobby Setter ook mee als begeleiding van Fats Domino. Wie kan zeggen dat zijn naam staat op de platen van één van de helden van de rock & roll.

Na 8 jaar in het buitenland te hebben getoerd, werd Georges vast bandlid bij de band van Ron Davis. Deze band begeleidde destijds alle populaire Vlaamse vedetten, zoals Ann Christy, Nicole & Hugo …

Ron Davis is helaas veel te vroeg overleden, door een auto-ongeval. Georges bleef gedurende een 7-tal jaar spelen in het vaste begeleidingsorkest van Nicole & Hugo, wat hem op hun huwelijksfeest bracht. Steeds meer ging Georges hem toeleggen op jazz. Hij werd vaak gevraagd door diverse jazzbands om mee te gaan naar buitenlandse jazzfestivals in Griekenland, Hongarije, Spanje, Portugal en Frankrijk. In Frankrijk werkten ze voor een impresario, wat hem jaarlijks een 30-tal keer naar Parijs bracht. Corona stak echter stokken in de jazzwielen van Georges en optreden mocht niet meer.

Gelukkig is corona intussen naar de achtergrond verdwenen en kunnen er terug optredens plaatsvinden. Georges speelt nu in een Brugse bigband, Swing Time Society, samen met 23 andere muzikanten, waar hij de baritonsaxofoon voor zijn rekening neemt. Je kon hen onlangs bewonderen in het Brugse concertgebouw. Verder speelt hij ook vaak in kleinere brassbands, waar ze spelen ‘vanuit de buik’ en ambiance nooit ver weg is. Om al die instrumenten te kunnen bespelen, heb je natuurlijk een goede longinhoud nodig en dat lost Georges handig op door veel te fietsen. Ook daar is hij reeds op zijn 14e mee begonnen, opnieuw langs moederskant. Ze noemden hen de ‘Vannestes’, een straffe fietsfamilie uit het Brugse.

Georges hoopt met zijn 86 levensjaren nog lang gezond te blijven en zijn passie te kunnen blijven uitoefenen, vanuit zijn prachtige nieuwe woonst in Residentie Stuyvenberg in Varsenare. Doordat de appartementen zo goed geïsoleerd zijn, kunnen hij en zijn vrouw genieten van de muziek, zonder anderen te storen.

Restez-au courant des dernières nouvelles chez Senior Homes !

Inscrivez-vous pour la newsletter de Senior Homes et recevrez des nouvelles intéressantes.