Vele kopers van een assistentiewoning kiezen voor een gesplitste aankoop. Zij houden zelf het vruchtgebruik en de naakte eigendom gaat over naar de kinderen. Maar wat is een gesplitste aankoop nu juist en hoe gaat dit in zijn werk? 

 

Wat is een gesplitste aankoop?

Bij de aankoop van een tweede verblijf dient erfbelasting betaald te worden. Bij het gebruik maken van de methode ‘gesplitste aankoop’ kan dit vermeden worden. Bij een gesplitste aankoop kopen de ouders namelijk enkel het vruchtgebruik van het vastgoed, terwijl de kinderen de blote eigendom kopen.

Dat betekent dat de ouders de gekochte eigendom kunnen bewonen of verhuren en dat na het overlijden van beide ouders het vruchtgebruik stopt en de kinderen automatisch volle eigenaar worden. Daardoor komt het appartement niet in de nalatenschap van de ouders terecht en moet er geen erfbelasting op betaald worden.

 

Eerst schenken, dan gesplitst kopen

Doorgaans betalen de kinderen de blote eigendom van het huis met geld dat ze van hun ouders gekregen hebben. Tegenover de fiscus zal u duidelijk moeten maken dat er wel degelijk een schenking heeft plaatsgevonden, waarmee de kinderen de aankoop betalen. Is dat niet het geval, dan kan de fiscus oordelen dat de vruchtgebruiker zelf de volledige aankoop betaalt en er alleen maar een constructie werd opgezet om erfbelasting te vermijden.

U zult dus moeten aantonen dat er vóór de aankoop geld werd geschonken aan de kinderen om de blote eigendom te kunnen kopen. In alle gevallen moet de schenking van de aankoopprijs van de blote eigendom gebeuren voor de ondertekening van het compromis. De schenking kan geregistreerd worden, maar dat is niet vereist. Een eenvoudige hand- of bankgift kan ook. Opteert u voor een hand- of een bankgift, let er dan op dat de betaling van de blote eigendom gebeurt vanaf de rekening van de kinderen/blote eigenaars/begiftigden. De documenten ter bevestiging van de bankgift worden het best voor de ondertekening van het compromis opgesteld.

 

Restez-au courant des dernières nouvelles chez Senior Homes !

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.