Is een gesplitste aankoop interessant?

Vele kopers van een assistentiewoning bij Senior Homes kiezen voor een gesplitste aankoop, samen met de kinderen. Dat betekent dat zij al denken aan de toekomst en hun toekomstige erfenis gaan regelen. Zij houden zelf het vruchtgebruik en de naakte eigendom gaat over naar de kinderen. Maar wat is een gesplitste aankoop nu juist en hoe gaat dit in zijn werk?

 

Wat is een gesplitste aankoop?

Bij de aankoop van een woning kan er gekozen worden om dit volledig zelf aan te kopen.Wel is het zo dat er dan, bij het overlijden van de eigenaar en het overgaan naar de volgende generatie, een erfbelasting zal moeten betaald worden. Door “gesplitst” aan te kopen, namelijk samen met de kinderen, kan net die erfbelasting vermeden worden.

 

Bij een gesplitste aankoop kopen de ouders namelijk enkel het zogenaamde vruchtgebruik van het vastgoed, terwijl de kinderen de blote eigendom kopen. Dat zorgt ervoor dat, zo lang de ouders, vruchtgebruikers, in leven zijn, zij het volle genot hebben van de assistentiewoning (alsof het volledig hun eigendom was). Bij de aankoop wordt de prijs opgedeeld in vruchtgebruik en blote eigendom volgens de leeftijd van de ouder(s). Hoe ouder de vruchtgebruiker, hoe kleiner het vruchtgebruik.

 

De techniek is interessant voor een successieplanning omdat het appartement niet in de nalatenschap terechtkomt en er dus bij overlijden geen erfbelasting op betaald zal worden door de blote eigenaar.

 

Eerst schenken, dan gesplitst kopen

Wat vroeger niet kon, kan nu wel, namelijk dat de kinderen de blote eigendom van de assistentiewoning kopen met geld dat ze van hun ouders gekregen hebben. Daardoor kunnen de ouders eigenlijk tegelijk een successieplanning doen, als een investering voor hun kinderen op lange termijn.

 

 

Een vastgoedexpert staat voor u klaar

Wenst u meer info over de techniek van de gesplitste aankoop of een eerder persoonlijk advies over wat er voor u de interessantste oplossing zou zijn? Neem gerust contact op met ons en wij zullen u doorverwijzen naar de gepaste professionals.

Heeft u een specifieke vraag over de fiscale voordelen, over onze beheer- en verhuurdienst of over andere zaken? Ook daarvoor staan ze u graag te woord.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.