Wat is een erkende assistentiewoning?

Wat is een erkende assistentiewoning?

Wie de term assistentiewoning ingeeft op Google, vindt niet enkel heel wat vastgoedprojecten terug, maar ook de website van de Vlaamse overheid. Hierop worden assistentiewoningen – voor 2013 ook gekend onder de naam serviceflats – beschreven als woningen die aangepast zijn aan de noden van het ouder worden. Een plek waar u als 65-plusser zelfstandig kunt wonen, ook wanneer het minder goed gaat. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Welke aanpassingen zijn er wettelijk voorzien? Welke zorgondersteunende diensten zijn er? En hoe zet Senior Homes zich in de markt?

Erkende assistentiewoningen: een introductie

Om de erkenning van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid toegekend te krijgen moet een assistentiewoning voldoen aan heel wat wettelijke minimumvereisten. Zo wordt er een minimale bewoonbare oppervlakte van 40 m2 verwacht en moet de volledige woning – en bij uitbreiding de volledige residentie – rolstoeltoegankelijk zijn. Dat betekent dat de deuropeningen en gangen wat breder zijn, er naadloze overgangen voorzien worden, een ruime lift, etc. Een goede assistentiewoning is eveneens ideaal gelegen: nabij de belangrijkste voorzieningen en invalswegen, maar toch in een rustige omgeving.

Naast de structurele vereisten zijn er ook heel wat verplichte diensten die de organisatie achter de assistentiewoning moet aanbieden:

  • Een woonassistent die helpt bij problemen en min. 1 dag/week aanwezig is.
  • Crisis- en overbruggingszorg
  • 24/24 veiligheidsgarantie dankzij noodoproepsysteem en noodknoppen

 

Hoe zet Senior Homes zich in de markt?

Bij Senior Homes bieden we onze bewoners heel wat meer dan wat vereist wordt voor de erkenning, zonder de prijs op te drijven. Zo zijn de assistentiewoningen van Senior Homes niet enkel heel wat ruimer, tot wel 130 m2, maar ook heel wat luxueuzer. Zo is er in elke assistentiewoning van Senior Homes een volwaardige keuken met alle toestellen, een privéterras- of tuintje en een aangepaste badkamer met inrijdouche. Ook wat de afwerking betreft worden kosten noch moeite gespaard: een eiken parket in de leefruimte en een antisliptegel in de badkamer? Senior Homes gaat voor 100% kwaliteit.

In elke residentie is er tevens een fitness- en wellnessruimte waar de bewoners hun lichaam in vorm kunnen houden. Ook wat betreft het sociale aspect zit het in de residenties van Senior Homes goed. In tegenstelling tot wat de wet voorschrijft, zijn de woonassistenten van Senior Homes min. 6 dagen op 7 aanwezig in de residentie in plaats van slechts één. Er worden wekelijks activiteiten georganiseerd die niet enkel het sociaal leven bevorderen, maar ook zorgen voor een hechte, warme sfeer. Een uitstap naar zee, een leuke workshop of eens lekker eten samen? Het kan allemaal bij Senior Homes. In de meeste residenties is er ook een eigen restaurant, waar zowel bewoners als bezoekers elke dag kunnen genieten van een verse lunch.

Meer weten over de residenties in uw buurt? Ontdek ze via onderstaande knop.

Meer over de residenties
KANTTEKENING
Bij Senior Homes gaat er aan elke ontwikkeling een grondige marktstudie vooraf, incl. demografische studie. Is er op deze locatie nood aan assistentiewoningen? Hoe verhouden vraag en aanbod zich in de buurt? Zijn er al andere projecten in opbouw? Momenteel is er namelijk nog geen wetgevend kader hieromtrent en mogen ontwikkelaars ook assistentiewoningen bouwen waar er eigenlijk geen nood is. Senior Homes beseft echter dat dit absoluut geen meerwaarde vormt voor mens en maatschappij en bouwt dus enkel waar de vraag hoog is.
Maak kennis met Senior Homes

Senior Homes is een hecht familiebedrijf dat opgericht werd door pater familias Wilfried Martens, een gedreven ondernemer. Met een passie voor kwaliteit en een ongelooflijke ambitie bundelde hij in 2008 zijn kennis van de vastgoedmarkt en ondernemingszin. Het resultaat? Een uniek concept dat later Senior Homes werd.

Naast de conceptuele opzet, staat Senior Homes ook in voor de ontwikkeling, bouw, afwerking én uitbating. Voor de bouw werkt Senior Homes enkel samen met professionele partners zoals Jan De Nul en Besix. Met een eigen verhuurdienst en meer dan 10 jaar ervaring biedt Senior Homes de ideale oplossing voor zowel bewoners als investeerders.

Lees het verhaal

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.