Rusthuisprijzen blijven stijgen: assistentiewoningen als ideaal alternatief

Rusthuisprijzen blijven stijgen: assistentiewoningen als ideaal alternatief

De maandelijkse kostprijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum bedroeg vorig jaar maar liefst 1771,50 euro. Dat is 44 euro meer dan het jaar voordien en daarmee wordt de stijgende trend opnieuw bevestigd. De oorzaak? Nieuwe rusthuizen bepalen zelf hoeveel ze vragen. Bestaande rusthuizen verantwoorden de stijging dan weer vaak met komende investeringen (nieuwbouw) of de aflossing van schulden of verliezen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke belooft de zaak van dichtbij op te volgen, maar een kentering zit er volgens hem niet meteen aan te komen. “We mogen niet uit het oog verliezen dat dit voor een aantal bewoners niet evident is,” besluit Beke hierover.

500 euro duurder dan het gemiddelde werknemerspensioen

De verblijfkosten van een rusthuis liggen zo’n 500 euro hoger dan het gemiddelde werknemerspensioen. En die kosten stijgen sneller dan de inflatie, wat betekent dat de prijsstijging zich ook steeds meer laat ‘voelen’ in de portemonnee. De stijging van de kostprijzen was 2,54% in 2019, tegenover een inflatie van 1,89%, dat komt neer op een reële prijsstijging van 0,65%. Te veel voor velen.

Diensten niet inbegrepen

Verder houden de cijfers ook geen rekening met de kosten voor dienstverlening. De meeste rusthuizen hanteren een vaste prijs voor verblijf, verpleging en maaltijden. Extra zorg- en comfortdiensten worden buiten beschouwing gelaten, maar lopen uiteraard op naarmate de zorgbehoefte toeneemt. Boodschappen, de was en de plas, kapper en voorzieningen zoals tv of internet zorgen vaak voor een extra piek op de factuur. Het resultaat? De bewoners moeten vaak terugvallen op hun kinderen of kleinkinderen, die waar nodig bijspringen, ook op financieel vlak.

Wat zijn de opties?

Om meer ruimte te creëren voor 65-plussers, en de mogelijkheden uit te breiden, ontwikkelt Senior Homes al meer dan een decennium betaalbare assistentiewoningen. Dit zijn geen kamers in een woonzorgcentrum, maar volwaardige appartementen die het beste van beide werelden combineren. De bewoners van een erkende assistentiewoning genieten namelijk niet enkel van hun privacy in hun eigen nieuwbouwappartement, maar kunnen ook te allen tijde een beroep doen op een waaier aan zorg- en comfortdiensten.

In tegenstelling tot de meeste woonzorgcentra en rusthuizen, kunnen de bewoners bij Senior Homes rekenen op een voorspelbare kost en transparante, flexibele pakketten voor de dienstverlening. Dat kan vaak al vanaf €30 per dag, met diensten inbegrepen. Door de assistentiewoningen niet enkel te huur, maar ook te koop aan te bieden, creëren we voor de bewoners ook de mogelijkheid om een rendabele investering te doen. Een waardevaste investering als vastgoed brengt op termijn namelijk meer op dan een spaarboekje. Bovendien kan er met een doordachte erfenisplanning ook voordelig doorgegeven worden aan de volgende generatie. Zo genieten onze bewoners in alle vrijheid van activiteiten, verzorging en rust, zonder zich zorgen te hoeven maken over het einde van de maand.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.