Nooit meer eenzaam

Nooit meer eenzaam

 

Als de covid-crisis ons 1 ding duidelijk gemaakt heeft is dat het klassieke model van de ouderenzorg niet meer werkt. Hoewel men van het begin af aan al verwachtte dat het virus de grootste impact zou hebben op de oudere bevolking, heeft de sector de situatie niet op tijd onder controle gekregen en zijn er heel wat zwakheden aan het model pijnlijk bloot komen te liggen. Hoog tijd dus om hand in hand met de overheid te kijken waar we beter kunnen, zegt Wilfried Martens van Senior Homes.

 

 

 

De covid-crisis heeft de senioren op een bepaald moment alle vormen van gezelschap en menselijk contact afgenomen. Dit ligt me erg nauw aan het hart. Laat eenzaamheid nu net een van de redenen zijn waarom mensen ervoor kiezen om een assistentiewoning te betreden. In onze residenties zijn er bewoners die meermaals per dag passeren bij onze woonassistenten, gewoon voor een babbel. Sociaal contact is een primaire behoefte en vormt de basis van onze dienstverlening.

 

Mentaal welzijn mag dus voor ons gerust een pak hoger op de agenda gezet worden. Wist u dat een deel van de bedden op de geriatrie vaak gevuld zijn met ouderen die in goede gezondheid verkeren, maar zich thuis eenzaam en verveeld voelen? Ik moet u niet vertellen dat dit niet alleen handenvol geld kost, je kan je de vraag stellen of een ziekenhuisopname het gevoel van eenzaamheid helemaal doet weg gaan.

 

Door eenzaamheid aan te pakken, kunnen we nochtans heel wat besparen en opnieuw investeren in een ouderenzorg die werkt voor iedereen. Ik weet dat ik voor eigen winkel spreek, maar wij maakten de berekening: als de overheid 28 miljoen euro investeert in subsidies voor woonassistenten in assistentenwoningen – de remedie tegen eenzaamheid bij ouderen – kan er op een jaar tijd tot 1 miljard euro aan overbodige kosten worden uitgespaard.

 

Dat geld kunnen we opnieuw investeren in bijvoorbeeld een zorgbudget. Momenteel kunnen ouderen met specifieke noden, bijvoorbeeld een handicap of een beperkt inkomen, beroep doen op een vast budget dat hen in staat stelt om hun zorg te bekostigen. Waarom breiden we dat niet uit? Zelfs wie een gemiddeld pensioen heeft en een bescheiden spaarpot komt er vandaag vaak niet. Een uitgebreid zorgbudget zou veel ouderen in staat stellen om hun eigen zorg en leven in te richten zoals zij dat willen. En ja, wij vinden dat dit naar erkende assistentiewoningen mag gaan. Zorg verlenen in assistentiewoningen is veel efficiënter dan het alleen thuis wonen en we zorgen niet alleen voor continue omkadering, we zorgen ervoor dat mensen het o zo broodnodige contact blijven behouden.

 

Meer investeringen zijn dus broodnodig. Niet alleen voor de eenzaamheid, het kan letterlijk levens redden. Wij investeren al jaren in onze residenties. Dit heeft ons toegelaten om proactief maatregelen te nemen tijdens de crisis – nog voor de overheid ze aankondigde – en op die manier konden we onze bewoners beschermen tegen het virus. Tot op vandaag werd er geen enkele besmetting vastgesteld.

 

Kijk, de vergrijzing is nog steeds een van de grootste uitdagingen van morgen voor onze ouderenzorg. De covid-crisis heeft gezorgd voor een hoger bewustzijn bij onze overheid dat onze ouderenzorg anders kan en moet. De sector heeft onder immense druk gestaan de afgelopen weken. Het is tijd om nu naar de toekomst te kijken en het moment aan te grijpen om met de hele sector samen te werken en te kijken hoe het anders en beter kan. Voor mij mag 1 ding alvast nooit meer gebeuren: ouderen die volledig afgesloten worden van de wereld. Laat dat de les zijn van deze crisis.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.