Wat is het verschil tussen aangemelde en erkende assistentiewoningen?

Er bestaat nogal wat verwarring over assistentiewoningen, onder andere over wat een erkende assistentiewoning inhoudt en waarom die erkenning zo belangrijk is.

Assistentiewoningen werden in het leven geroepen op 12 oktober 2012 in Vlaanderen, in de toen gestemde wetgeving, werd besloten dat serviceflats voortaan door het leven zouden gaan als assistentiewoningen. Ook werd beslist dat ze aan strengere normen moesten gaan voldoen dan de oude serviceflats. Hét grote verschil was wel, dat een Vlaamse initiatiefnemer niet meer verplicht werd om aan die normen en eisen te voldoen. Wie dat wel deed, kreeg voortaan een erkenning, de anderen niet.

Waregem Assisistentiewoningen

De echte normen waar een assistentiewoning moet aan voldoen om deze erkenning in de wacht te slepen zijn redelijk uitgebreid en variëren van eisen aan het gebouw, zoals brede gangen en het hebben van gemeenschappelijke ruimtes tot eisen aan de dienstverlening en permanentie. Assistentiewoningen zonder erkenning, voldoen dus niet aan deze eisen.

Uiteraard wenste de overheid wel dat zo veel mogelijk aan deze normen zou worden voldaan, dus werden aan de erkenning enkele interessante voordelen gekoppeld. Om te beginnen, worden eigenaars vrijgesteld van de onroerende voorheffing (de zgn. grondlasten) en kunnen de assistentiewoningen ook verkocht worden aan 12% btw, in plaats van de normale 21% bij nieuwbouw. Op die manier werden de meeste assistentiewoningen toch volgens de eisen van de erkenning opgericht, en maar goed ook!

Oostende
Wie interesse heeft om in een assistentiewoning te investeren, of er zelf in te gaan wonen, doet er dus zeker goed aan op voorhand te checken of de groep van assistentiewoningen wel zeker erkend is. Op die manier is er al een zekere kwaliteitsgarantie.

Senior Homes ontwikkelt enkel erkende assistentiewoningen maar vindt ook dat de eisen niet ver genoeg gaan. We zijn ervan overtuigd dat onze bewoners het verdienen om meer gemeenschappelijke delen, uitgebreidere zorg en grotere appartementen ter beschikking te krijgen. Wij geloven dat we op die manier kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven van onze bewoners.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.