Week van de valpreventie

Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer één op de drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val. Dit jaar staat de val- en fractuurpreventie in de belangstelling. De slogan van dit jaar: “Eén tegen allen, allen tegen vallen.”

Ook Senior Homes engageerde zich en in alle residenties gingen we aan de slag.

Er zijn 4 belangrijke risicofactoren die het vallen beïnvloeden. Om onze bewoners er bewust op te maken, hebben we aan elke risicofactor een opdracht gekoppeld gedurende deze week.

De eerste opdracht: De dag actief beginnen

Deze eerste opdracht focust zich op beweging. De beste remedie om valpartijen te voorkomen is daarom aan regelmatige lichaamsbeweging doen. Zo gezegd, zo gedaan. Alle bewoners van Senior Homes werden uitgenodigd om mee te bewegen, op maat van de muziek.

Wilt u thuis ook mee bewegen? Onze woonassistent Catherine nam enkele video’s op zodat u thuis zelf aan de slag kan.

Daarnaast heeft regelmatig bewegen zoals het stof afdoen, wandelen, … ook nog tal van andere voordelen: versterking van het immuunsysteem, verminderen van stress, de spierkracht onderhouden en beter slapen.

Wist u dat we in onze residenties op regelmatige basis een beweegmoment organiseren? Zo blijven we allemaal sterk en fit!

De tweede opdracht: Gezonde voeding

Deze focust zich op gezonde voeding. Ook gezonde voeding, is naast algemene gezondheid, ook belangrijk om uw spieren en beenderen sterk te houden en om zo het risico op vallen te verminderen. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk voor een goede werking van de spieren.

Met z’n allen drinken we zo een lekkere smoothie vol met vitamientjes.

 

 

Oostende

De derde opdracht: Veilige omgeving

Hier gaan we de risico’s van een onveilige omgeving na. De aan- of afwezigheid van goede voorzieningen kunnen de mate van beweging op een positieve of negatieve manier beïnvloeden. Zo zijn al onze residenties rolstoeltoegankelijk en is er nergens een gevaarlijk trapje te bespeuren.

De vierde opdracht: Aangepast schoeisel

Hier kijken we naar de schoenen. Slecht schoeisel heeft namelijk een negatieve invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op blote voeten lopen, kousen dragen zonder schoenen, … verhoogt het valrisico. Zo maakten we een rij van al onze veilige schoenen.

In een andere residentie zorgden we ervoor dat de bewoners “hun beste beentje voor moesten zetten” en op een lucratieve manier bewegingsoefeningen of evenwichtsoefeningen moesten uitvoeren.

Nu zijn wij en onze bewoners goed voorbereid en zullen we er op letten om genoeg te bewegen, genoeg vitamientjes binnen te krijgen en steeds goede schoenen te dragen!

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.