De troeven van Residentie Vijverhof

De vorige keer vertelde Liesa Beyens, verantwoordelijke van Residentie Vijverhof te Zwevegem, ons iets meer over haar job en de residentie. Zo liet ze ons al kennismaken met een assistentiewoning en het bijhorende dienstenpakket, alsook de grote troeven van Residentie Vijverhof.

In dit interview bekijken we hoe ze vandaag omgaan met Corona.

Hoe gaan jullie in het Vijverhof om met de Corona crisis?

Al van bij het begin volgen wij de maatregelen, voorgeschreven door de overheid, heel strikt op. We ontsmetten de residentie twee keer per dag, dragen steeds onze mondmaskers en houden voldoende afstand van onze bewoners.

Uiteraard is het geen makkelijke periode maar dit laat ons toe om inventief te zijn en op andere manieren activiteiten te organiseren. Zo is bezoek nog steeds toegelaten (uiteraard beperkt en met de nodige administratie) en voorzien we kleine attenties zoals een kaarslichtje, een bloemetje, een koekje of een kaartje op complimentendag. We nemen heel vaak telefonisch contact op met de bewoners, zodat ze weten dat we er voor hen zijn. Soms hebben ze niet veel te vertellen, maar zijn ze toch blij om ons te horen. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en zekerheid dat ze altijd ergens terecht kunnen. Kortom, we zorgen geregeld voor een opkikkertje!

We passen ook onze activiteiten aan. Hierbij worden veel beperkingen opgelegd door de overheid, maar we proberen creatief te zijn, zodat ze toch eens uit hun dagelijkse routine kunnen stappen en elkaar zien vanop een veilige afstand, in open lucht.

Maak kennis met de diensten en services van de woonassistenten

Welke activiteiten staan er zo op de planning?

In normale tijden organiseren wij een drietal activiteiten per week. We petanquen, spelen een quiz, gaan wandelen, bakken een cake met zelf geplukte appels,… We gaan ook geregeld op uitstap naar zee, naar de Gavers in Harelbeke, naar Kortrijk om te shoppen en een ijsje te eten, … Voor elk wat wils!

Om de 3 maanden bespreken we tijdens onze bewonersraad welke activiteiten hun voorkeur hadden en plannen we (de woonassistenten) de nieuwe activiteiten in. Op deze manier spelen we in op de vraag en noden van onze bewoners en ook voor ons is het fijn om af en toe eens iets anders te doen.

In tijden van corona is het iets moeilijker en moeten we creatief zijn. We spelen een spel of organiseren een bewegingsactiviteit waarbij de bewoners op hun eigen terras meevolgen. De woonassistent begeleidt de activiteit vanuit onze binnentuin. Zo is het veilig en kunnen ze zich amuseren.

 

Oostende

Tof! Je zou je bijna afvragen waarom mensen zouden twijfelen om naar een assistentiewoning te verhuizen?

Inderdaad. We hebben heel wat te bieden. Het lijkt natuurlijk meestal een grote stap voor senioren om hun ouderlijk huis te verlaten, waar ze vaak al jaren wonen, maar wij bij Residentie Vijverhof, zorgen ervoor dat deze stap minder groot is.

Oostende

Ik vind het belangrijk dat we daar ook wel stil bij staan. De verhuis naar het Vijverhof is een zeer goede keuze, maar in mijn gesprekken met toekomstige bewoners vind ik het ook wel belangrijk dat ze zich begrepen en gesteund voelen. We mogen er als jonge mensen niet vanuit gaan dat dit heel evident is. Onze bewoners dragen elk hun eigen verhaal en bagage met zich mee. Dit moet weer een nieuwe plaats krijgen. De woonassistenten en medebewoners staan zeker klaar om hen op te vangen zodat ze zich al snel thuis voelen. Meestal horen we hen dan achteraf ook zeggen dat ze de stap veel eerder hadden moeten zetten.

Een gouden raad: wacht niet te lang, ook al lijkt deze stap niet eenvoudig. Beter nu de stap zetten, wanneer u nog fit genoeg bent, dan te wachten tot uw mooiste jaren voorbij zijn.

Genieten staat centraal in Residentie Vijverhof; met steeds een helpende hand in de buurt!

Oostende

Liesa – verantwoordelijke Residentie Vijverhof – Zwevegem

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.