De passie van Freddy

 

We gingen op bezoek bij Freddy, bewoner van Residentie De Orangerie in Evergem. We vroegen hem naar zijn levensverhaal en wat hij momenteel zo allemaal doet in het leven. 

 

Freddy, 92 jaar en van origine een Fransman, kwam terecht in het Brusselse en later in het Gentse, waar hij de kneepjes van de chocolade bij verscheidene chocolatiers aanleerde. Zo was hij leerjongen in Daskalidès, Neuhaus, Godiva, Van Hecke en talloze andere chocolatiers. Hij leerde er chocolade temperen en pralines maken.

Als hobby schreef hij zich in, in de Gentse kunstacademie waar hij specifieke teken- en schildertechnieken aanleerde met aquarel, pastelkrijt, olieverf, … . Hij leerde er ook zijn eerste vrouw kennen. Ze gooiden hun passies samen en begonnen een eigen chocolaterie in Gent. De chocolade en het creatief zijn kwamen perfect samen voor Freddy en z’n vrouw. Ze maakten pralines als waren het één voor één kleine kunstwerkjes. Hij zal nooit vergeten dat er een dame vroeg om een marsepeinen varkentje in 2 te snijden zodat de kinderen het konden delen. Zelf gaf hij er dan een 2e varkentje bij omdat hij het zonde vond om het in 2 te snijden.

Freddy leerde in de academie volop bij. Tekenen en schilderen werd zijn hobby en passie. Hij houdt ervan om foto’s als voorbeeld te nemen en dit na te schilderen en vooral de periode begin de 19e eeuw; waar vrouwen hoeden droegen en een prachtige klederdracht.

Zo kwamen er enkele baronessen die om een portret vroegen. Daarnaast schilderde hij ook bekende gezichten na zoals Marie Antoinette, Suzy, de dochters van Monaco, .. . Een schilderij dat geslaagd was en aan iemand toebehoorde, schilderde Freddy nogmaals, zodoende dat hij dit zelf kon bijhouden en aan zijn collectie toevoegen. Ieder schilderwerk is een plaatje.

Nu, in zijn appartement in De Orangerie, houdt Freddy zich hoofdzakelijk bezig met tekenen en schilderen. Momenteel schildert hij de vrouwen van Lodewijk de 14e na, en dat waren er heel wat. Daarnaast is hij ook bezig met glas in lood en dan specifiek de ’tyfanies’ techniek. Hij is bezig aan een deur die bestaat uit vogeltjes en bloemetjes. Puur precisie werk. 

Zijn appartement is omgetoverd tot een waar atelier. Elk hoekje is benut om een specifieke kunst te beoefenen of om zijn schilderijen in te plaatsen. Als je bij hem op bezoek gaat vertelt hij je met plezier het verhaal achter elk schilderij.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.