Assistentiewoning t.o.v. woonzorgcentrum

Is er een groot verschil tussen erkende assistentiewoningen, seniorenflats of serviceflats en een woonzorgcentrum of rusthuis? Wat maakt Senior Homes verschillend van een woonzorgcentrum? Wat maakt Senior Homes verschillend van andere serviceflats of assistentiewoningen? 

Zowel hieronder in het artikel, als in de video, lichten we het u graag toe.

Zorgbehoefte

Beide woonvormen verschillen niet erg veel in kwaliteit. Ze moeten namelijk allebei voldoen aan strenge kwaliteits- en zorgeisen, opgesteld door de Vlaamse overheid. Wel verschilt het hen in de hoeveelheid personeel en dus de zorg die wordt gegeven.

In een assistentiewoning is het belangrijk dat u zelfstandig kan wonen, waarbij zorg op vraag kan worden aangeboden maar niet 24/24 aanwezig is. Bovendien kiest u zelf welke zorgverlener (vb. dokter, kinesist,…) langskomt. Een assistentiewoning beschikt ook over een ruim privatief appartement, vaak met terras – een echte thuis die u helemaal naar behoeven kan inrichten. Een assistentiewoning beschikt over een noodoproepsysteem, is volledig rolstoeltoegankelijk en er zijn woonassistenten aanwezig indien u daar nood aan heeft. Het is de brug naar een woonzorgcentrum waar u van A tot Z ondersteund wordt en permanent nood hebt aan zorg en hulp.

Waarom kiezen voor een assistentiewoning?

Welke zorg we nodig hebben, verandert doorheen de tijd. Een erkende assistentiewoning houdt daar rekening mee: u kiest zelf wat u wanneer nodig heeft en welke zorg u wenst. Een assistentiewoning is dus net iets meer dan een doorsnee thuissituatie. Het is een aangepaste en op maat gemaakte woning die rolstoeltoegankelijk is en voldoet aan eventuele (toekomstige) zorgnoden. Dankzij de noodknop voelt u zich ook op elk moment van de dag veilig en zijn de hulpdiensten en de woonassistenten snel ter plaatse. Er is meer dan voldoende assistentie en de beschikbare crisis- en overbruggingszorg kan op vraag benut worden. U blijft dus uw volledige vrijheid behouden, net zoals thuis.

Bij Senior Homes voelt u zich nooit alleen. Er worden in iedere residentie op regelmatige basis activiteiten georganiseerd. Denk maar aan een pannenkoekenbak, een uitje naar de zee, bloemschikken, … Kortom het is een toffe bende, een echte familie waar u lid van wordt.

Blijf steeds op de hoogte van het laatste nieuws bij Senior Homes!

Smaakt deze blog naar meer? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Senior Homes en ontvang interessante updates regelmatig in uw mailbox.